Založ si blog

Nešťastné zdravotnícke platy

Tak a máme to tu. Ústavný súd SR svojím rozhodnutím PL. ÚS 13/2012 pozastavil účinnosť zákona č.  62/2012 Z. z. o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek.

Sestry sú prekvapené ako dopadli. Veď im to sľúbili. V článku Kde sa stala chyba V pravde sa píše

 

Podľa Tomáša Szalaya z Health Policy Institute sa najväčšia chyba stala hneď na začiatku tým, že sa „lekársky“ a „sesterský“ zákon o platoch vôbec prijali. „Je to predovšetkým zlyhanie bývalej premiérky Ivety Radičovej a exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika. V čase, keď už vtedajšia vláda stratila dôveru parlamentu, nemala mandát na prijímanie takých dôležitých rozhodnutí a navyše rokovania s lekármi o nich absolútne nezvládli,“ zdôraznil.

 

Je zaujímavé, že sa ozýva jeden zo strojcov a podporovateľov Zajacovej reformy. Povedané inak bola chyba, že sa nám nepodarilo lekárov zastrašiť. Veľmi dobre si pamätáme, že najprv ich minister zdravotníctva ignoroval a potom sa im vyhrážal. Nakoniec sme vyhlásili výnimočný stav. Predpokladám, že vojnového sa nedožijem. Problém zdravotníctva je totiž v tom, že celý systém reformy zdravotníctva takzvanej Zajacovej reformy spočíval v tom, že sa sprivatizuje zdravotné poistenie a následne si silné subjekty vynútia pravidlá hry, ktoré potom zákon zafixuje. Celá reforma bola spojená s absolútnym ignorovaním lekárov a pán minister Zajac urážal lekárov v priamom prenose.

Výsledok sa dostavil rýchlo. Zdravotníctvo sa nezaobíde bez kvalitného lekára a keď sa postavili na odpor tak sa zmenila legislatíva v ich neprospech. Rovnako poplatky u lekára neboli hlúpy nápad vI´d napríklad Nemecko, ale boli robené tak, aby poštvali pacientov a lekárov proti sebe. V podmienkach vzájomnej nevraživosti a obviňovania sa bez zmeny financovania zdravotníctva sprivatizoval poistný kmeň čo vynieslo jednej nemenovanej finančnej skupine ziska 460 mi Eur ( vychádzame z ocenia pri predaji podniku pri Zlúčení Apolla a Dôvery.

Keďže spôsob financovania sa nezmenil a naďalej sa rôzne segmenty platia v podstate paušálmi – napríklad cena za hospitalizáciu a nie za výkon , kapitácia u všeobecných lekárov tak jediný ekonomický ukazovateľ cena bola deformovaná tak, že v podstate stratila výpovednú hodnotu a už nemohla slúžiť ako meradlo výkonu zdravotníckych zariadení.

 

Tento problém štát neriešil, pretože by tým zasiahol predovšetkým seba – keďže Nemocnice sú v drvivej väčšine príspevkové organizácie štátu , alebo neziskovky, kde má štát nepriamo svoj vplyv riešili sa finančné problémy štátnych zdravotníckych zariadení ( len posledné oddlženie z verejných zdrojov vo výške 350 mil Eur ) sa týkalo len štátnych nemocníc. Mimochodom, ktorý vlastník potrebuje na to, aby si vo vlastnom podniku urobil poriadok novelu zákona ?

Ostatné segmenty boli zastrašované a efektívne ignorované schémov dobrý pacient a zlý lekár . Až keď sa predstavitelia lekárov rozhodli , že túto vojnu nervov podstúpia štát zistil, že vyhrážky už úspory neprinesú, pretože bez ministerstva zdravotníctva sa obídeme celkom dobre, ale bez lekárov nie.

Tak sa vymyslel zákon o platových požiadavkách sestier, pretože predsa každý lekár má sestru a takto ich s definitívnou platnosťou rozbijeme a pošleme ku dnu vrátane finančne slabých zdravotníckych zariadení. O ako priehladné. Akurát štát zabudol na maličkosť, že sestry robia aj v štátnych nemocniciach a pokiaľ sestra zarobí v základe 900 Eur tak aj s nočnými jej to vyjde na možno 1500 Eur. Takže v prvom rade si štát odpálil svoje už znova zadlžené nemocnice , pretože štát ťažko môže povedať, že nebude dodržovať vlastnú legislatívu. Takže si je potrebné naliať čistého vína pozastavená účinnosť zákona nebola preto, že lekári, ale preto, že stát nebol schopný dať dokopy obrazne ani tých 30 strieborných pre Judáša.

 

Na záver k platom len jedno. Štát určuje podmienky fungovania zdravotného poistenia, štát určuje vymeriavací základ ( teda to z čoho sa platí poistné ) ako aj sadzbu poistného a určuje si aj platby za svojich poistencov. Každý súdny človek pochopí, že ak si určujem sám sebe podmienky fungovania tak ťažko môže byť na vine lekár. Pokiaľ sa bude štátu vyplácať klamať tak klamať bude.

Inak murár mi pod 33 Eur za deň ani robiť nepôjde prečo by mal lekár, alebo sestra mať menší plat. Aby bolo projekt dopravného servisu 150 mil Eur ?

Radičová do Oxfordu

09.03.2012

Je večer pred voľbami. Jedine boh vie ako to dopadne. V každom prípade mám pocit, že by som sa mal vyjadriť k tomu čo cítim. Toľko špiny nebolo vyliatej na m2 na Slovensku už dávno. Myslím Gorilu, Sasanku a a podobné. Ľudia majú pocit, že politici sú špiny, ktoré ich klamú a že si to nezaslúžia. Preto zajtra mnohí voliť nepôjdu a niektorí z nich pôjdu voliť s [...]

Je núdzový stav víťaztvom, alebo porážkou ?

26.11.2011

So zmiešanými pocitmi sledujem boj lekárov a vlády. Domnievam sa, že snaha vytvoriť tlak cez verejnú mienku je jedným z najsilnejších nástrojov vlády. V tomto smere komunikácia LOZ úplne zlyhala. Napríklad nemajú ani vlastnú vebovú stránku. Z hľadiska financovania zdravotníctva sa má vec nasledovne Oprava – pred chvíľou som zistil, že lekárske odborové združenie [...]

Prečo je slovenské zdravotníctvo v pr. . li

18.11.2011

Dnes som tu publikoval článok prečo majú lekári právo na štrajk. Dostalo sa mi odpovedí či som to písal z donútenia a podobne. Odpovedám áno. Z donútenia. Pretože patrím medzi tých, ktorí sa snažia živiť poctivo, sú k ľuďom ústretoví a nečakajú čo za to. Predovšetkým treba povedať, že každá spoločnosť tvorí pyramídu , kde na rôznych stupňoch nazvime to [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

samodix

Blog o pôsobení práva v spoločnosti

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 23501x
Priemerná čítanosť článkov: 2611x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy